Characterset Question

This is an archive of the phpBB 2.0.x support forum. Support for phpBB2 has now ended.
Forum rules
Following phpBB2's EoL, this forum is now archived for reference purposes only.
Please see the following announcement for more information: viewtopic.php?f=14&t=1385785
Locked
rexx
Registered User
Posts: 662
Joined: Fri Feb 25, 2005 9:20 pm

Characterset Question

Post by rexx » Sun Jul 06, 2008 7:27 pm

I would like my 'English-only' board to be able to also properly display Russian, Chinese, and the like characters.

Yet, I cannot find a way to do this.

Long ago, I asked the phpbb's Russian translator, for instruction, but received no reply.

The Language Packs seem aimed at converting the entire language, of a board, say, from English to something else - which is not what I want.

Instead, I want my 'English-only' board to be able to handle/display all multinational characters.

Is that possible?

- rexx :|

User avatar
Dog Cow
Registered User
Posts: 2491
Joined: Fri Jan 28, 2005 12:14 am
Contact:

Re: Characterset Question

Post by Dog Cow » Mon Jul 07, 2008 9:16 pm

Yes, it is possible.

You have to convert your tables and possibly the columns where the post text is entered, to the UTF-8 character set.

But there's also a critical change you must make as well. In language/lang_english/lang_main.php right near the top of that file is a $lang['ENCODING'] = 'iso-658991 someting';

you must change that to say $lang['ENCODING'] = 'UTF-8';

then check to make sure that your browser is receiving the page in the UTF-8 character set. There's some menu in your browser, probably the View menu, that has character encoding and after making that change you should see that UTF-8 has a checkmark next to it.
Moof!
Mac GUI Vault: Retro Apple II & Macintosh computing archive.
Inside Allerton bookMac GUIMac 512K Blog

rexx
Registered User
Posts: 662
Joined: Fri Feb 25, 2005 9:20 pm

Re: Characterset Question

Post by rexx » Tue Jul 08, 2008 3:39 pm

My browser (firefox) is set to show Russian characters.

Yet, when I changed "$lang['ENCODING'] = 'iso-8859-1';" to "$lang['ENCODING'] = ''UTF-8'';" I got lots of question marks (which, I think still represents a big improvement) where I suspect Russian characters should be.

These question marks are showing up, in, what I think, are actually Russian postings.

In addition to making that "UTF-8" change, above, you mentioned that I would also have to make a similar change to my tables and, perhaps, columns.

Any thoughts on how to do this?

- rexx :|

rexx
Registered User
Posts: 662
Joined: Fri Feb 25, 2005 9:20 pm

Re: Characterset Question

Post by rexx » Wed Jul 09, 2008 2:59 pm

It worked!

For the first time, I finally found Russian characters being properly-displayed, at Russian postings, on my site.

Hopefully, now, Chinese plus all other non-english characters will also be properly-displayed.

Many thanks!

- rexx :D
Last edited by rexx on Wed Jul 09, 2008 5:21 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Dog Cow
Registered User
Posts: 2491
Joined: Fri Jan 28, 2005 12:14 am
Contact:

Re: Characterset Question

Post by Dog Cow » Wed Jul 09, 2008 5:10 pm

You're welcome!

There's another test you can do as well. If you have any visitors which use the Apple Macintosh computer, ask them to make a post and press Shift-Option-K to produce a small Apple logo. On PCs, that will look like a ?. But on Macs, it will appear properly and will show that the UTF-8 conversion is working.
Moof!
Mac GUI Vault: Retro Apple II & Macintosh computing archive.
Inside Allerton bookMac GUIMac 512K Blog

koprivaqi
Registered User
Posts: 6
Joined: Sat May 24, 2008 5:02 pm
Contact:

Re: Characterset Question

Post by koprivaqi » Sat Jul 26, 2008 12:49 am

Hi I have problems with characters in my forum to, the swedish leters Å,Ä and Ö is apearing in triangles, and by going to Menu Bar--> Vew+Encoding than choosen Western European(ISO) everything whas fixed, before changing to Western European(ISO) the browser was pointing to Unicode(UTF-8).. And when I relode tha page, the Encoding goes back to Unicode(UTF-8) and my forum is back again in triangles, please anyone help me fix this problem.

User avatar
Lumpy Burgertushie
Registered User
Posts: 64841
Joined: Mon May 02, 2005 3:11 am
Contact:

Re: Characterset Question

Post by Lumpy Burgertushie » Sat Jul 26, 2008 2:07 am

koprivaqi wrote:Hi I have problems with characters in my forum to, the swedish leters Å,Ä and Ö is apearing in triangles, and by going to Menu Bar--> Vew+Encoding than choosen Western European(ISO) everything whas fixed, before changing to Western European(ISO) the browser was pointing to Unicode(UTF-8).. And when I relode tha page, the Encoding goes back to Unicode(UTF-8) and my forum is back again in triangles, please anyone help me fix this problem.
from what you describe that you are doing, all you are changing is your browser settings. that has nothing to do with your board.

follow the instructions in this topic and change the settings on your board as well.


roberrt
I am available for custom work on a donation basis. Please send me a PM with your needs.

Premium phpBB 3.2 Styles by PlanetStyles.net

OK, so what's the speed of dark?

koprivaqi
Registered User
Posts: 6
Joined: Sat May 24, 2008 5:02 pm
Contact:

Re: Characterset Question

Post by koprivaqi » Sat Jul 26, 2008 5:04 pm

from what you describe that you are doing, all you are changing is your browser settings. that has nothing to do with your board.

follow the instructions in this topic and change the settings on your board as well.

roberrt
What shall I change it to, in the file language/lang_swedish/lang_main.php I have changed from $lang['ENCODING'] = 'ISO-8859-1'; to $lang['ENCODING'] = 'UTF-8';
Last edited by Jim_UK on Sun Jul 27, 2008 6:24 pm, edited 1 time in total.
Reason: Moved to Support

Locked

Return to “2.0.x Support Forum”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests