Posting is very slow on forum

Get help with installation and running phpBB 3.0.x here. Please do not post bug reports, feature requests, or MOD-related questions here.
Ideas Centre
Forum rules
END OF SUPPORT: 1 January 2017 (announcement)
Locked
rAdic
Registered User
Posts: 426
Joined: Mon Apr 25, 2005 11:32 pm
Contact:

Posting is very slow on forum

Post by rAdic » Wed Feb 03, 2010 12:41 pm

I have a forum where we have noticed that posting a thread or post is very slow, it takes 20 - 30 seconds for it to process. It was running 3.04 but I just updated to 3.06, I took adsense off the forum and used a new style and none of these things have fixed it although it might be slightly better now probably from being ad free. The forum is here: http://www.productionforums.com

The thing is I have another, non active forum on the same hosting account and we have tested posting there and there is no issues, it's fast as it should be. That forum is here: http://www.photographyforum.info/

So I'm guessing that the database has become too big or is needing to be optimized or something, what could I do?

User avatar
ameeck
Former Team Member
Posts: 6559
Joined: Mon Mar 21, 2005 6:57 pm

Re: Posting is very slow on forum

Post by ameeck » Wed Feb 03, 2010 1:08 pm

Try this:

Go to ACP :: Security settings and disable: Check IP against DNS Blackhole List

rAdic
Registered User
Posts: 426
Joined: Mon Apr 25, 2005 11:32 pm
Contact:

Re: Posting is very slow on forum

Post by rAdic » Wed Feb 03, 2010 2:36 pm

ameeck wrote:Try this:

Go to ACP :: Security settings and disable: Check IP against DNS Blackhole List
Hi, I just checked that now and it was already on "NO"

this is a bit off subject but when i just submitted this reply I got this message on here:
Error 503 Service Unavailable
Service Unavailable

Guru Meditation:
XID: 640144778


--------------------------------------------------------------------------------

Varnish cache server
i just pressed the back button and will try again to submit it...

rAdic
Registered User
Posts: 426
Joined: Mon Apr 25, 2005 11:32 pm
Contact:

Re: Posting is very slow on forum

Post by rAdic » Thu Feb 04, 2010 12:02 am

Does anyone have any other ideas why the forum is slow when posting?

User avatar
Lumpy Burgertushie
Registered User
Posts: 66331
Joined: Mon May 02, 2005 3:11 am
Contact:

Re: Posting is very slow on forum

Post by Lumpy Burgertushie » Thu Feb 04, 2010 1:05 am

Please fill out the Support Request Template Generator and post it back here to enable us to assist you better.

thanks,
robert
I'm baaaaaccckkkk. still doing work on donation basis. PM your needs.

Premium phpBB 3.2 Styles by PlanetStyles.net

If a tree falls in the forest and nobody is there, does it make a sound?

rAdic
Registered User
Posts: 426
Joined: Mon Apr 25, 2005 11:32 pm
Contact:

Re: Posting is very slow on forum

Post by rAdic » Thu Feb 04, 2010 3:36 am

here is the support ticket:

Support Request Template
What version of phpBB are you using? phpBB 3.0.6
What is your board's URL? http://www.productionforums.com/
Who do you host your board with? Hostgator
How did you install your board? I used the download package from phpBB.com
Is your board a fresh install or a conversion? Fresh Install
Do you have any MODs installed? Yes
Is registration required to reproduce this issue? Yes
What MODs do you have installed? avantibot
What styles do you currently have installed? ProSilver & subsilver2
What language(s) is your board currently using? English
Which database type/version are you using? I Don't Know
What is your level of experience? New to PHP and phpBB
What username can be used to view this issue? phpbbtest
What password can be used to view this issue? phpbbtest1
When did your problem begin? We noticed it in last 2 weeks getting worse
Please describe your problem. The forum takes longer than usual to make a post. I have another quiet forum on same host account and we don't get the problem on that one. It was using 3.04 when we noticed the problem and I upgraded to 3.06 but it has t fixed it.
Generated by SRT Generator ($Rev: 3603 $)

User avatar
d1m0
Registered User
Posts: 127
Joined: Wed Nov 25, 2009 9:20 am

Re: Posting is very slow on forum

Post by d1m0 » Thu Feb 04, 2010 11:42 am

The error "Error 503 Service Unavailable" usually means that the server hosting your account is experiencing high load and cannot complete the HTTP request.

Another possible reason is that your host has limited your account.

In either case, I would advise you to contact your host and ask for further assistance.
SiteGround Technical Support Team Member
Check out our special phpBB hosting package

User avatar
ChriZathens
Registered User
Posts: 1477
Joined: Tue Apr 18, 2006 9:11 pm
Location: Athens, Greece
Name: Chris

Re: Posting is very slow on forum

Post by ChriZathens » Thu Feb 04, 2010 11:59 am

If I understood correctly he said that the 503 error happened here and not on his forum...
rAdic, have you tried to optimize your database tables?
My mods in MODDB:
Add Homepage link in header - Change user activity post limit - Post number in viewtopic
If you need support click on the support tab there and post your question.
Do not PM me - chances of viewing my PMs are way thinner than viewing the support question in the customization DB...

rAdic
Registered User
Posts: 426
Joined: Mon Apr 25, 2005 11:32 pm
Contact:

Re: Posting is very slow on forum

Post by rAdic » Thu Feb 04, 2010 2:01 pm

ChriZathens wrote:If I understood correctly he said that the 503 error happened here and not on his forum...
rAdic, have you tried to optimize your database tables?
yes that is correct, the 503 error happened here at Phpbb.com as I was posting the message here. Probably not a good idea to write it as I was hoping it would not be misunderstood.

Now to get back to my issue....

I have not tried to optimize the database tables, in fact it has been so long I have forgotton how to do this. So I guess it would be done in PhpAdmin with a sql command, what is the procedure please?

User avatar
ChriZathens
Registered User
Posts: 1477
Joined: Tue Apr 18, 2006 9:11 pm
Location: Athens, Greece
Name: Chris

Re: Posting is very slow on forum

Post by ChriZathens » Thu Feb 04, 2010 2:15 pm

You will need to login to phpmyadmin, select your database, check all tables and from the dropdown menu on the bottom select optimize.
Just make sure that you initially select all tables except from phpbb_posts and do it again but this time selecting only table phpbb_posts (if your db is small you don't need to do this)
Just be really careful when working there (you don't want to accidentally select drop or empty instead of optimize..)
My mods in MODDB:
Add Homepage link in header - Change user activity post limit - Post number in viewtopic
If you need support click on the support tab there and post your question.
Do not PM me - chances of viewing my PMs are way thinner than viewing the support question in the customization DB...

rAdic
Registered User
Posts: 426
Joined: Mon Apr 25, 2005 11:32 pm
Contact:

Re: Posting is very slow on forum

Post by rAdic » Thu Feb 04, 2010 11:33 pm

thanks, I have optimized the tables now and I will see how that goes, Hopefully it is now fixed.
The Australian Forums - Australia Discussion Forum - Discuss Australia topics or generally anything

Locked

Return to “[3.0.x] Support Forum”