new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Get help with installation and running phpBB 3.1.x here. Please do not post bug reports, feature requests, or extension related questions here.
Get Involved
Forum rules
READ: phpBB.com Board-Wide Rules and Regulations

NOTE: phpBB 3.1.x is at its End of Life stage and support will NOT be provided after July 1st, 2018.
Locked
User avatar
nuworld
Registered User
Posts: 339
Joined: Sat Oct 17, 2009 8:28 pm

new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by nuworld » Tue Sep 08, 2015 2:56 am

Support Request Template
What version of phpBB are you using? phpBB 3.1.5
What is your board's URL? http://www.whitehatforums.net
Who do you host your board with? hostgator
How did you install your board? I used the download package from phpBB.com
What is the most recent action performed on your board? Fresh Install
Is registration required to reproduce this issue? No
Do you have any MODs installed? No
Do you have any extensions installed? Yes
What extensions do you have installed? custom site logo
board rules
What styles do you currently have installed? prosilver,Black,Orange_BBEs,PS4,we_universal
What language(s) is your board currently using? english
Which database type/version are you using? MySQL 5
What is your level of experience? New to PHP and phpBB
What actions did you take (updating your board; installing a MOD, style or extension; etc.) prior to this problem becoming noticeable? whitehatforums is a new install and this is when i found out that that emails are not being sent.

i have checked all board setting for emails and user/groups setting are correct
Please describe your problem. whitehatforums is a new install and this is when i found out that that emails are not being sent.

i have checked all board setting for emails and user/groups setting are correct
Generated by SRT Generator

User avatar
nuworld
Registered User
Posts: 339
Joined: Sat Oct 17, 2009 8:28 pm

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by nuworld » Tue Sep 08, 2015 10:24 am

Just an update. I have two other domain hosted on hostgator and they two are not sending out emails.

I contacted hostgator and they no emails have reached there server from any of my domains.

User avatar
Mick
Support Team Member
Support Team Member
Posts: 21586
Joined: Fri Aug 29, 2008 9:49 am
Location: Caerdydd

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by Mick » Tue Sep 08, 2015 11:36 am

Have you tried setting up an email account for your board with your hosting company so that you have something like admin@yourdomain.com? You can then use the email server that you're already paying for that your host provides for all your board communications. That should fix any email issues you have. Otherwise can you post a screencap of your email settings please?
"The more connected we get the more alone we become" - Kyle Broflovski

User avatar
Brf
Support Team Member
Support Team Member
Posts: 51867
Joined: Tue May 10, 2005 7:47 pm
Location: {postrow.POSTER_FROM}
Contact:

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by Brf » Tue Sep 08, 2015 11:50 am

Which Emails are supposed to be sent?
You have Admin activation turned on, so your new users would not receive any Emails until you activate their accounts. I am assuming you have not activated anyone, since your only members are administrators.

User avatar
nuworld
Registered User
Posts: 339
Joined: Sat Oct 17, 2009 8:28 pm

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by nuworld » Tue Sep 08, 2015 12:09 pm

Brf wrote:Which Emails are supposed to be sent?
You have Admin activation turned on, so your new users would not receive any Emails until you activate their accounts. I am assuming you have not activated anyone, since your only members are administrators.
No pm's are being sent or new registration send to admins.
i have made test user account and still not sending. we/admins all have notified on new user registration in our ucp turned on.

even if i send a PM to myself, it shows up in the notification/pm on the board but never receive a email stating i have unread PM's

User avatar
Brf
Support Team Member
Support Team Member
Posts: 51867
Joined: Tue May 10, 2005 7:47 pm
Location: {postrow.POSTER_FROM}
Contact:

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by Brf » Tue Sep 08, 2015 12:13 pm

I do not think it would notify you if you sent yourself a PM.

Do you have Email notification turned on for new registrations in your notification settings? Do you have a proper Email address setup in your user profile? What are your board's Email settings?

User avatar
nuworld
Registered User
Posts: 339
Joined: Sat Oct 17, 2009 8:28 pm

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by nuworld » Tue Sep 08, 2015 1:26 pm

here are my email settings NOTE: part of email blocked out.
Attachments
Capture1.PNG
Capture2.PNG
Capture3.PNG

User avatar
Brf
Support Team Member
Support Team Member
Posts: 51867
Joined: Tue May 10, 2005 7:47 pm
Location: {postrow.POSTER_FROM}
Contact:

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by Brf » Tue Sep 08, 2015 1:47 pm

I would not depend on Hostgator's PHP mail, especially with a gmail From address. Use a proper SMTP host.

User avatar
jsebean
Registered User
Posts: 378
Joined: Sat Dec 12, 2009 3:20 pm
Location: Atlantic Canada
Name: Jonah
Contact:

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by jsebean » Tue Sep 08, 2015 2:19 pm

Brf wrote:I would not depend on Hostgator's PHP mail, especially with a gmail From address. Use a proper SMTP host.
^^ This. If you intend to use a Gmail address to send your board emails, you need to configure phpBB to use Gmail's SMTP, otherwise most mail servers will just reject the email since the headers will be all screwy.

smtp.gmail.com Port 465 SSL -- it's limited to 2000 emails per day. You'd then set your email address and password in the SMTP settings. See here.

Alternatively, create a "webmaster" (or whatever) email account in your hostgator cpanel and configure that for your board email, then it should work.
-Jonah
:lol:

User avatar
nuworld
Registered User
Posts: 339
Joined: Sat Oct 17, 2009 8:28 pm

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by nuworld » Tue Sep 08, 2015 3:04 pm

I will try the SMTP here in a bit.
at work right now and will try it during my lunch.

I'll let ya all know how it goes.

User avatar
Lumpy Burgertushie
Registered User
Posts: 66738
Joined: Mon May 02, 2005 3:11 am
Contact:

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by Lumpy Burgertushie » Tue Sep 08, 2015 4:40 pm

don't even try to use gmail for smtp etc.
one of the things you are paying hostgator for is the use of the email servers for this type of thing.

simply do as stated above. go to your hosting control panel, create email addresses for each board or just one for all;

admin@yourdomain.com

use that email address for all the settings for all the boards.

in your email settings, chose "email" don't choose smtp.

done.

If you want to use your gmail account for checking the emails then you can do a simple forward in your hosting control panel so that all emails to admin@yourdomain.com get sent on to your regular gmail account.
( don't know why anyone would want to use gmail when they have their own email server with their own domain name, but hey..... )

robert
I'm baaaaaccckkkk. still doing work on donation basis. PM your needs.

Premium phpBB 3.2 Styles by PlanetStyles.net

If a tree falls in the forest and nobody is there, does it make a sound?

Bill A
Registered User
Posts: 8
Joined: Sun Jun 18, 2006 5:40 pm
Name: Bill Ashenhart
Contact:

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by Bill A » Tue Sep 15, 2015 1:40 am

Same Issue - After upgrading from 3.0.xx to 3.1.5 the admins were not getting the notification emails that they used to get.


I went into the admins board user preferences and found the email box was unchecked but the notification box was checked.

I checked the email notification box for the admin, submitted and did a test registration.

The registration emails now are properly sent out .

So the answer is - Log in and click on the "User Control Panel", "Board Preferences", "Edit Notification Options" -

Under Administration Notifications
Newly registered user requiring activation - Check Both boxes - Email and Notifications
Miscellaneous Notifications
Someone sends you a private message - Check Both boxes - Email and Notifications

kittrad
Registered User
Posts: 33
Joined: Thu Dec 25, 2014 7:21 pm

Re: new fresh install of 3.1.5 and emails are not being sent out.

Post by kittrad » Wed Sep 23, 2015 6:29 pm

Under Administration Notifications
Newly registered user requiring activation - Check Both boxes - Email and Notifications
Miscellaneous Notifications
Someone sends you a private message - Check Both boxes - Email and Notifications
Thank for that Bill. I'll give it a try.
Ubuntu 14.04.1 | 500GB | 8GB RAM Image

Locked

Return to “[3.1.x] Support Forum”