Page 1 of 1

Breadcrumbs Issue Detected - Missing Filed “id” error from Google

Posted: Tue Feb 18, 2020 3:50 am
by ChinaGal
I received a no-reply email from Google's Search Console Team which states the following:
Search Console has identified that your site is affected by 1 Breadcrumbs issues:

Top Errors

Errors can prevent your page or feature from appearing in Search results. The following errors were found on your site:

Missing field "id"

We recommend that you fix these issues when possible to enable the best experience and coverage in Google Search.
When I go to the Google Search Console it says that I have two entries missing field "id". Both errors in the Google Search Console fall under the BreadCrumbs tab and are referring to errors in the viewforum.php file it seems, but I have opened the viewforum.php file in an HTML editor and I can't find the code in that file that Google is referring to in the code errors they are showing.

The first entry Google is talking about seems to be missing the following code:

Code: Select all

data-forum-id=" " 
Here is the code that is missing the data-forum-id according to Google:

Code: Select all

<span class="crumb"  itemtype="http://schema.org/ListItem" itemprop="itemListElement" itemscope><a href="./index.php" itemtype="https://schema.org/Thing" itemscope="" itemprop="item" accesskey="h" data-navbar-reference="index" title="Home"><i class="icon fa-home fa-fw"></i><span itemprop="name">Home</span></a><meta itemprop="position" content="1" /></span>
I recently changed the setting to "Home" under ACP > Board Settings > Board index text. I am not sure if this is causing the error, but if it is do I need to remove "Home" from Board index text to fix it or is there a way I can insert a data-forum-id for the above code entry? Can I just make the forum-id=0 or will that cause an error? But I can't seem to locate the above code entry that Google is providing as it is not in the viewforum.php file as I mentioned, so I am not sure where else the code might be.

The second Missing field id error Google is referring to is for one of my Forums which is a Forum Category and in the code that Google is referencing to as having the error it does in fact have a data-forum-id entry showing in the code already, but I guess for some reason Google is not seeing it. So this second error is even more mysterious.

I also ran Google's Structured Data Testing Tool on the site already, but it shows no errors, which doesn't sync with the above errors indicated on Google's Search Console.

If anyone has any idea how I can possibly fix the two above referenced errors I would greatly appreciate it.

Thank you.

Re: Breadcrumbs Issue Detected - Missing Filed “id” error from Google

Posted: Tue Feb 18, 2020 3:52 am
by 3Di

Re: Breadcrumbs Issue Detected - Missing Filed “id” error from Google

Posted: Tue Feb 18, 2020 3:56 am
by ChinaGal
3Di wrote:
Tue Feb 18, 2020 3:52 am
viewtopic.php?f=64&t=2537896
Thank you. I read the post, but I am not sure I understand what needs to be done please? Sorry, is there perhaps an extension to fix this which is being referred to on the above link? Thank you

Re: Breadcrumbs Issue Detected - Missing Filed “id” error from Google

Posted: Tue Feb 18, 2020 4:01 am
by 3Di
Look, it contains a link to the changes: viewtopic.php?p=15434576#p15434576
Which is a reply to the same question... more or less. :)

Re: Breadcrumbs Issue Detected - Missing Filed “id” error from Google

Posted: Tue Feb 18, 2020 4:33 am
by ChinaGal
3Di wrote:
Tue Feb 18, 2020 4:01 am
Look, it contains a link to the changes: viewtopic.php?p=15434576#p15434576
Which is a reply to the same question... more or less. :)
Thank you. I already made the code changes shows here: viewtopic.php?p=15418881#p15418881

I have submitted the changes for Validation to Google and it shows pending now. Hopefully it will be OK. Google gave me this message:
Google has started validating your fix of Breadcrumbs issues on your site. Specifically, we are checking for ‘Missing field "id"’, which currently affects 2 pages.

Validation can take a few days; we will send you a message when the process is complete. You can monitor the progress of the test by following the link below.
Thanks again.

Re: Breadcrumbs Issue Detected - Missing Filed “id” error from Google

Posted: Tue Feb 18, 2020 4:38 am
by 3Di
Do not forget to purge the cache after those changes. ;)

Re: Breadcrumbs Issue Detected - Missing Filed “id” error from Google

Posted: Tue Feb 18, 2020 4:43 am
by ChinaGal
3Di wrote:
Tue Feb 18, 2020 4:38 am
Do not forget to purge the cache after those changes. ;)
Yes, did that already, thank you :)