[solved] 3.2.2 to 3.2.4 Update: app.php returns http error 500

Get help with installation and running phpBB 3.2.x here. Please do not post bug reports, feature requests, or extension related questions here.
citroen
Registered User
Posts: 41
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:32 pm
Location: Dallas, Texas
Contact:

Re: 3.2.2 to 3.2.4 Update: app.php returns http error 500

Post by citroen » Sun Dec 09, 2018 3:04 am

Thank you very much for your help.
I'm uploading files now.

It's either going to be a long night or a short one.
I'll let you know how it works out.
Logic will take you from A to B. Imagination will take you anywhere.

citroen
Registered User
Posts: 41
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:32 pm
Location: Dallas, Texas
Contact:

Re: 3.2.2 to 3.2.4 Update: app.php returns http error 500

Post by citroen » Sun Dec 09, 2018 3:41 am

When I run the installer after following the KB I see the following two errors in the server log. I changed the first part of the server path to "myserver" in order to redact it.

Code: Select all

PHP Warning:  require("myserver"/web/forum/php2/vendor/composer/../react/promise/src/functions_include.php): failed to open stream: No such file or directory in "myserver"/web
and

Code: Select all

PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '"myserver"/web/forum/php2/vendor/composer/../react/promise/src/functions_include.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in "myserver"/web/forum/php2/vendor/composer/autoload_real.php on line 66, referer: https://www.proaudiodesignforum.com/forum/php2/install/
autoload_real.php

Code: Select all

function composerRequirea8b16e37f78f42ffba002866ac0c640b($fileIdentifier, $file)
{
    if (empty($GLOBALS['__composer_autoload_files'][$fileIdentifier])) {
        require $file;

        $GLOBALS['__composer_autoload_files'][$fileIdentifier] = true;
Last edited by Mick on Sun Dec 09, 2018 8:45 am, edited 1 time in total.
Reason: Added code tags for clarity.
Logic will take you from A to B. Imagination will take you anywhere.

User avatar
3Di
Registered User
Posts: 13097
Joined: Mon Apr 04, 2005 11:09 pm
Location: Milan (IT) Frankfurt (DE)
Name: Marco
Contact:

Re: 3.2.2 to 3.2.4 Update: app.php returns http error 500

Post by 3Di » Sun Dec 09, 2018 3:53 am

Looks like you missed some step.

1 - delete the /vendor and /cache folders.

2 - upload the /vendor and /cache folders from the 3.2.4 package.
:game_die: The new Dice Roller extension for phpBB 3.2 is out! :game_die:

Please PM me only to request paid works. Thx.
Want to compensate me for my interest? Donate
Extensions, Scripts, MOD porting, Update/Upgrades
My development's activity º PhpStorm's proud user

citroen
Registered User
Posts: 41
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:32 pm
Location: Dallas, Texas
Contact:

Re: 3.2.2 to 3.2.4 Update: app.php returns http error 500

Post by citroen » Sun Dec 09, 2018 11:40 am

3Di wrote:
Sun Dec 09, 2018 3:53 am
Looks like you missed some step.

1 - delete the /vendor and /cache folders.

2 - upload the /vendor and /cache folders from the 3.2.4 package.
I did the above originally. But, just to make sure, I deleted /cache and /vendor from /php2 and re-uploaded them from the local 3.2.4 /cache and /vendor folders again.
Then I did a file comparison between the local copy and the uploaded copies.
They are identical.

The error is exactly as before:

Code: Select all

PHP message: PHP Warning:  require("myserver"/web/forum/php2/vendor/composer/../react/promise/src/functions_include.php): failed to open stream: No such file or directory in "myserver"/web/forum/php2/vendor/composer/autoload_real.php on line 66, referer: http://proaudiodesignforum.com/forum/php2/install/
and

Code: Select all

PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '"myserver"/web/forum/php2/vendor/composer/../react/promise/src/functions_include.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in "myserver"/web/forum/php2/vendor/composer/autoload_real.php on line 66, referer: http://proaudiodesignforum.com/forum/php2/install/
Thanks for your help everyone.
I built my board 11 years ago and have maintained it myself.
Since about 3.1.X or so upgrading has become a pain, a real pain.
I don't think I'm qualified to do this anymore so maybe its just time to quit and never update the board.

EDIT: I uploaded 3.2.4 to a completely different directory and attempted a clean bare metal install. (not an upgrade/update)
The installer will run.
Logic will take you from A to B. Imagination will take you anywhere.

User avatar
Paul
Infrastructure Team Leader
Infrastructure Team Leader
Posts: 24784
Joined: Sat Dec 04, 2004 3:44 pm
Location: The netherlands.
Name: Paul Sohier
Contact:

Re: 3.2.2 to 3.2.4 Update: app.php returns http error 500

Post by Paul » Sun Dec 09, 2018 12:35 pm

If the vendor/ directory from both the old version as the new version is exactly the same, you didn't upload the vendor/ folder correctly for the new version with the phpBB 3.2.4 version of vendor/
Knock knock
Race condition
Who's there?

My BlogMy Photosmy phpBB Extensionscustom phpBB work & Development

citroen
Registered User
Posts: 41
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:32 pm
Location: Dallas, Texas
Contact:

Re: 3.2.2 to 3.2.4 Update: app.php returns http error 500

Post by citroen » Sun Dec 09, 2018 1:14 pm

Thanks Paul.

The /vendor and /cache folders in /php2 (3.2.4 path) on the server are the same ones in the local uncompressed 3.2.4 zip file...

If you're thinking I uploaded/copied 3.2.2 /vendor and /cache files to the new 3.2.4 install path, /php2, I didn't.

I compared the local extracted 3.2.4 /vendor and /cache folders to the server's /php2/ /vendor and /cache folders to prove it.

app.php still returns a 500.
Last edited by citroen on Sun Dec 09, 2018 1:23 pm, edited 1 time in total.
Logic will take you from A to B. Imagination will take you anywhere.

User avatar
Paul
Infrastructure Team Leader
Infrastructure Team Leader
Posts: 24784
Joined: Sat Dec 04, 2004 3:44 pm
Location: The netherlands.
Name: Paul Sohier
Contact:

Re: 3.2.2 to 3.2.4 Update: app.php returns http error 500

Post by Paul » Sun Dec 09, 2018 1:18 pm

Can you post the content of web/forum/php2/vendor/react/promise/src/functions_include.php please?
Knock knock
Race condition
Who's there?

My BlogMy Photosmy phpBB Extensionscustom phpBB work & Development

citroen
Registered User
Posts: 41
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:32 pm
Location: Dallas, Texas
Contact:

Re: 3.2.2 to 3.2.4 Update: app.php returns http error 500

Post by citroen » Sun Dec 09, 2018 1:44 pm

It's missing. You may have nailed it.

What I found is that for some reason, the local uncompressed copy of 3.2.4 did not have several /vendor subfolders including react.

The local copy was extracted using Win Explorer in November.
Comparing a local copy to the server did not reveal the missing files because they were missing on both machines.

I went back to the November 3.2.4 zip download "previewed" the unzipped archive and looked at it: The missing files/subfolders are there.
For whatever reason they were not extracted from the zip.

(When I uploaded the new bare metal install today I did it from a fresh 3.2.4 download.
It has the /vendor files and therefor runs.)

I'm going to delete the entire 3.2.4 install in path /php2 and re-extract the whole package using 7Zip then re-upload everything.
At this point I don't trust anything I've unzipped with Windows Explorer.

Bet it will work. Will follow-up.

Note to self: Don't trust Windows unzips.

Thank you!

Missing vendor files
Image

Complete(?) vendor files
Image
Logic will take you from A to B. Imagination will take you anywhere.

citroen
Registered User
Posts: 41
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:32 pm
Location: Dallas, Texas
Contact:

Re: 3.2.2 to 3.2.4 Update: app.php returns http error 500

Post by citroen » Sun Dec 09, 2018 3:02 pm

OK, a quick update.

I did a complete 7-zip extraction of 3.2.4 and uploaded it to /forum_324 as a bare metal install.
I can now run /install and it displays a welcome screen.
I did not run that installation to update the existing forum however since I have more work to do.

I think we can mark, at this point, this particular problem solved.

The moral of this story that I come away with is to do not trust Window Explorer's zip extraction.
It simply did not extract all the files to the archive in /vendor and who knows where else.
Comparing an upload to a bad zip extraction provided a false sense of confidence.
Logic will take you from A to B. Imagination will take you anywhere.

citroen
Registered User
Posts: 41
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:32 pm
Location: Dallas, Texas
Contact:

Re: 3.2.2 to 3.2.4 Update: app.php returns http error 500

Post by citroen » Sun Dec 09, 2018 3:23 pm

Success!

My original strategy of using /forum and /forum_324 to build the board in parallel worked as expected.

When I get the /forum_324 subfolder assembled correctly as per the KB I just take the old board offline, rename /forum to /forum_322, rename /forum_324 to /forum and run install.

I then rename /install to /install_324 to deactivate it. When I'm in that subfolder, seeing the disabled install folder with the version number appended helps avoid confusion.

Converting the database took seconds and the new board was back online with the old one down for only a minute or two.

The logic is correct; missing files were the problem.

Thank you 3Di and Paul for your help.
It's too early for a beer here so I'm having coffee.
Logic will take you from A to B. Imagination will take you anywhere.

Post Reply

Return to “[3.2.x] Support Forum”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests